Dieren tekenen met kleurpotloden

De ideale beginnerscursus

Jij wil graag realistisch leren tekenen. Je hebt er superveel zin in, misschien al een hele hoop kleuren aangeschaft…..maar dan borrelt de volgende vraag op: ‘Wat moet ik nou tekenen? Geen idee. Ik doe het later wel ‘.

Vervolgens komt er helemaal niks uit je handen, of merk je dat je vastloopt in het proces. Daar ga ik je bij helpen in deze cursus! Kleurpotlood is een prachtig medium, maar wel één met een gebruiksaanwijzing. Ik geef je een goede, gestructureerde basis mee!

Deze cursus bestaat uit 20 uren aan lesvideo’s en een E-book. 250 cursisten gingen je al voor!

Dit zeggen cursisten

‘Gaaf om te doen, met zoveel ieniemienie details! Ik ben verbaasd over het resultaat, want ik heb nul ervaring met Polychromos.’ – Iris

‘Voila. Mijn hondenoog is af. Zeer blij voor de eerste keer.’ – Mia

‘Ik heb hem klaar! Wat leuk om te doen en ik ben voor de eerste keer met kleurpotloden helemaal tevreden met het resultaat. En wat heb ik van deze cursus veel geleerd!’ – Henny

Werken met grijstinten

We gaan in het eerste hoofdstuk alleen met grijstinten aan de slag.

Zo leer je hoe je de kleurpotloden kunt gebruiken om een realistisch resultaat te bereiken, zonder dat je nog hoeft na te denken over kleuren. Dit is een heel toegankelijke manier van werken als je een nieuw materiaal leert kennen!

We maken in dit hoofdstuk een aantal verschillende opdrachten: De kubus, een kattenoog, een korte vacht en als laatste een lange vacht. Ik leg alles stap voor stap uit, en er zit een opbouw in qua moeilijkheidsgraad.

Ook leer je in dit hoofdstuk hoe je uit de losse pols kunt schetsen.

Na dit hoofdstuk begrijp je hoe je in lagen werkt en heb je een mooie basis voor hoofdstuk 2!

Aan de slag met kleur!

Kleurpotloden heten zo om een reden, niet waar? Je kunt met kleurpotloden super mooie, gepigmenteerde tekeningen maken. In dit hoofdstuk gaan we beginnen met kleuren!

Allereerst geef ik je een lesje kleurentheorie. We houden het bij de basis: De primaire en secundaire kleuren. Je leert hierbij ook om met je bestaande kleurpotloden, nieuwe kleuren te mengen. Dit is een belangrijke vaardigheid in het fotorealisme. Ook leer je over warme en koude tinten.

Vervolgens maken we dit super gedetailleerde hondenoog! Dit is echt een prachtige oefening voor het leren opbouwen van kleuren. Je leert ook gelijk hoeveel verschillende kleuren er in een zwarte vacht gaan. Dit kun je goed gebruiken bij de eindopdracht.

Nu komen we bij de échte uitdaging van deze cursus!

De flatcoated retriever

De eindopdracht van deze cursus neemt het hele derde hoofdstuk in beslag. We tekenen namelijk een compleet portret waarvan de video’s maar liefst 8 uur duren! Voordat we gaan tekenen, leg ik uit hoe je de referentiefoto bestudeert.

Ik ga je van begin tot eind leren hoe je de flatcoated retriever tekent, van de glanzende zwarte vacht tot de natte neus en stralende ogen.

Het fotorealistisch tekenen draait niet alleen om techniek en detail. De échte uitdaging is om het dier te laten leven op papier:)

We bouwen het portret in stappen op: De ogen, het voorhoofd, neus neus en lippen, de oren, de kin, en als laatst de hals.

Altijd al willen weten hoe je die witte snorhaartjes maakt? Ook die techniek leg ik uit!

Na afronding van de eindopdracht heb je tekeningen gemaakt waar je geheid trots op kunt zijn!

Ook heb je de vaardigheden in huis om lekker zelf verder te kunnen oefenen, aangezien je de geleerde technieken kunt toepassen op elk dier.

En misschien wel het belangrijkst: Je kunt tijdens het tekenen de zorgen van de dag vergeten. Je komt even helemaal tot rust!

Jouw voordeel!
 • Werk vanuit het comfort van je eigen plek in huis.
 • Door de gestructureerde vorm van de cursus word je ontzorgd!
 • Bespaar maanden ‘trial & error’. Je hebt gelijk de juiste technieken en materialen om door te oefenen.
 • Deel je resultaten met mij en de andere cursisten in onze Facebook groep.
 • Na aankoop blijft de cursus voor altijd in jouw bezit.
 • Loop je ergens vast? Dan help ik je graag verder!
‘Tekenen is een hele fijne manier om even helemaal één met jezelf te zijn’.

Materialen
 • Faber Castell Polychromos kleurpotloden, zie kleuren links
 • Witte Caran ‘d ache Luminance of witte polychromos om te blenden
 • B en 8B/6B grafiet potlood voor schets
 • Canson 1557, 180grams papier(A4)
 • Dotting tool/nail art tool naar keuze
 • Tombow mono zero gum pen
 • Sakura Gelly roll pen, wit
 • Kneedgum naar keuze
 • Puntenslijper naar keuze
Vraag & Antwoord

Kan ik met een ander materiaal meedoen?

Je kunt met een ander merk kleurpotloden meedoen, zoals Derwent of Caran d’ache. Zorg dat de kleuren lijken op de kleurenlijst. De Polychromos zijn mijns inziens wel het meest geschikt. Deze cursus is niet geschikt voor andere materialen als pastel- of aquarelpotloden.

Ik heb nog nooit getekend. Is deze cursus geschikt?

Zeker! Tekenen leer je door te oefenen. Met deze cursus krijg je een goede basis mee, waarmee je verder kunt door oefenen. Wel is het zo dat deze cursus specifiek is gericht op het gebruik van de kleurpotloden. Dit moet dus wel je interesse zijn.

Welke dieren komen aan bod?

Aangezien het eindproject een hond betreft draait de cursus voornamelijk om de hond. Maar je kunt de geleerde technieken op elk dier toepassen.

Hoe werkt de bestelling?

Voeg de cursus toe aan je winkelmandje en rond de betaling af. Na de betaling kan je het E-book gelijk downloaden. Binnen het E-book vind je ook alle lesvideo’s en referentiematerialen. Je kunt de bestelling ook op een Tablet of telefoon doen. Zorg dat je 3,5MB vrij hebt om het E-book te downloaden. Heb je een Chromebook? Kijk dan even of je opslagruimte hebt. Zo niet, doe de bestelling dan op een ander apparaat of stuur me een mailtje.

Krijg ik begeleiding tijdens de cursus?

Alle cursisten krijgen toegang tot de facebook groep speciaal voor deze cursus! Daar kan je je werk delen, en vragen stellen. Uiteraard ben ik daar ook aanwezig:)

Kan ik de cursus op eigen tempo doen?

Zeker! De cursus blijft in jouw bezit. Je kunt zelf beslissen wanneer of hoe vaak je de opdrachten maakt.

Doe je gezelllig mee?